maanantai 16. joulukuuta 2019

Ennakkoasenteilla tytöt ruotuun

Olen seurannut uuteen pääministeriimme liittyvää uutisointia ja somekeskustelua pahoilla mielin.
Tuntuu absurdilta, että kun 34-vuotias nainen nousee pääministeriksi niin keskusteluaiheet liittyvät hänen ikäänsä, sukupuoleensa, ulkonäköönsä ja siihen, mitä hän on tehnyt joskus nuoruudessa työkseen. Ryöpytys ja mielenkiinto näiden asioiden osalta on ollut valtavaa ja setämiehet ulkomaita myöden ovat katsoneet asiakseen ilmaista väheksyntänsä pääministerimme pätevyydestä.

Valitettavasti työelämässä yleisestikään tämäntyyppinen myllytys ei ole ollenkaan outo ilmiö, kun kyseessä on (nuori) nainen.
Pelkän sukupuolen perusteella naisia valitettavasti aliarvioidaan todella paljon työelämässä. Ja keitä ovat nämä arvioijat? Valitettavan usein juurikin vanhemmat miehet.
Miksi naiset sitten ovat niin punainen vaate näille herroille? Juontaako asenteet jonnekin menneisyyteen, jolloin naisen paikka oli kotona, kun mies oli perheen pää?
Hyvät herrat, maailma muuttuu.

Tämäntyyppinen toiminta on ongelmallista monestakin syystä. Erityisesti siksi, että jos ja kun epäolennaiset asiat nostetaan tapetille ja aataminaikaisilla ennakkoasenteilla lyödään valtava paine ihmisen (lue:naisen) niskaan, niin aiheutetaan tilanne, jossa ei voi onnistua.
Ai niin, mutta nämähän ovat juuri niitä naisten juttuja. Naiset ovat liian herkkiä. Eivät kestä yhtään mitään ja siksi parempi olisikin antaa miesten tehdä "oikeat työt". Naiset pysykööt korkeintaan siellä kaupan kassalla, ellei kotona.

Havaitsetko tekstistäni vihamielisyyttä? Olet täysin oikeassa.
Mutta ei kannata välittää, minähän olen vain nainen.

Onko siis liikaa toivottu, että haluaisin nähdä enemmän miten työelämässä jokaista arvostetaan lähtökohtaisesti ja jokaiselle annetaan reilu mahdollisuus menestyä omassa työssään? Sukupuolesta, iästä tai muista epäolennaisista asioista riippumatta.
Kaikilla meillä on vahvuutemme ja heikkoutemme, mutta erilaisuus on ennen kaikkea rikkaus. Työelämä tarvitsee sekä naisia että miehiä, nuoria ja vanhoja. Miksi siis taistella toisiamme vastaan, kun aidolla yhteistyöllä saa paljon enemmän aikaan?


P.S. Tunneäly on muuten tänä päivänä ja varsinkin tulevaisuuden työelämässä menestystekijä. Vinkkinä ihan kaikille, myös setämiehille.

1 kommentti:

  1. Löysin juuri blogisi, tämä vaikuttaa mielenkiintoiselta.
    En voisi olla enempää samaa mieltä kirjoituksen kanssa.
    Maailma muuttuu. Se vaan muuttuu muuttumasta päästyään ja kivettyneistä käsityksistä kiinnipitäminen ei sitä pysäytä.

    Kiitos kirjoituksestasi :)

    VastaaPoista

Irtisanomisen voi hoitaa hyvin, huonosti tai hyvin huonosti

Jos irtisanominen osuu omalle kohdalle, se on lähes jokaisessa tapauksessa jollain tavalla kova paikka. Joskus se ottaa kovemmin, joskus se ...