keskiviikko 4. maaliskuuta 2020

Millenniaalit muuttavat työelämää

Luin tuossa jokin aika sitten YLEn artikkelin juuri ilmestyneestä kirjasta: Hyvät, pahat millenniaalit - miten meitä tulisi johtaa. Ikäni puolesta en mahdu millenniaalin määritelmään, mutta allekirjoitan pitkälti niitä asioita ja arvoja, joiden puolesta tämän sukupolven kerrotaan liputtavan.

Oikeudenmukaisuus työyhteisössä, onnistumisen kokemukset, mieluisa työyhteisö, hyvä esimies ja mielekkäät innostavat työtehtävät ovat tutkimuksen mukaan niitä asioita, joita tämä porukka eniten arvostaa työssä. Minä ihmettelen, että kuka näitä ei arvostaisi?
"Esimiehiltä millenniaalit odottavat luottamusta, reiluutta ja tasapuolisuutta sekä selkeitä tavoitteita". No todellakin! Ja entäs tämä sitten:"Milleniaalit ovat syntyneet tasa-arvoiseen maailmaan. Siksi heistä kaikki ovat samalla rivillä ikään, sukupuoleen, titteliin, etniseen alkuperään tai seksuaaliseen suuntautumiseen riippumatta. Esimies on sidosryhmä, ei auktoriteetti."
Voin kuvitella, miten vanhakantaisilla johtajilla menee aamukaffet väärään kurkkuun moisesta ajatusmaailmasta.

Voi siis miettiä, miten paljon ollaan törmäyskurssilla organisaatioissa, joissa ikäjakauma on laaja. Varsinkin, kun perinteisesti esimies- ja johtajapositioissa olevat ovat sitä vanhempaa ikäpolvea, jotka ovat ehkä tottuneet siihen, että johtaja on auktoriteetti. Voi tulla nihkeät paikat puolin ja toisin.
Nuorempi sukupolvi on sitä mieltä, että vanhempien pitäisi ymmärtää, että maailma muuttuu. Ja vanhemmat ovat ehkä taas sitä mieltä, että tähänkin saakka on homma toiminut hyvin, niin miksi pitäisi mitään muuttaa vain koska "nuo nuoret tulevat tänne niin vaatimaan".
Aikamoinen dilemma.

Vaatii puolin ja toisin luovimista ja ymmärrystä, jotta päästään siihen tilanteeseen ja yhteisymmärrykseen, että kaikki ovat arvokkaita työyhteisössä. Kokemus on hyvä, mutta niin on uudet raikkaat ajatuksetkin. Avoimuudella ja puhaltamalla yhteen hiileen saadaan kaikista parhaat puolet esille ja nostetaan työyhteisö uusiin sfääreihin. Kuulostaa helposta ja hienolta. Siitä vaan toteuttamaan!

Mielenkiinnolla mietin, minkälaisessa maailmassa eletään yrityksissä esimerkiksi kymmenen vuoden päästä. Väistämättä hyvin erilaisessa kuin tällä hetkellä.
Sitä ennen moni yritys tosin joutuu käymään läpi melkoisen mylläkän.

Terhi V

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Irtisanomisen voi hoitaa hyvin, huonosti tai hyvin huonosti

Jos irtisanominen osuu omalle kohdalle, se on lähes jokaisessa tapauksessa jollain tavalla kova paikka. Joskus se ottaa kovemmin, joskus se ...