Viime aikoina on ollut tapetilla esimerkiksi hallituksen esitys alkoholijuomien kotiinkuljetuksen mahdollistamisesta ja leikkaukset järjestöjen toiminnasta. Esimerkiksi mielenterveystyötä tekevältä Mieli Ry:ltä leikataan yli 450 000 euroa ensi vuoden valtionavustuksia. Mieli Ry:ltä on tullut selkeä viesti päinvastaisesta tarpeesta, lisäresursseja tarvittaisiin, mutta kyyti on kylmää ja leikkaukset iskivät kovaa. Mieli Ry pyörittää esimerkiksi ympäri vuorokauden toimivaa valtakunnallista kriisipuhelinta, joka on käsittääkseni ainoa laatuaan Suomessa. Mielenterveyskriisistä on yleisestikin puhuttu jo jonkun aikaa, eikä tilanne todellakaan ole paranemaan päin. Millä logiikalla siis juuri sieltä leikataan, missä tarve on suuri?
"Jostain pitää nyt leikata", sanovat ne, joilla ei ole minkäänlaista ymmärrystä saati omakohtaista kokemusta mielenterveyden haasteista. Toivottavasti ei ole jatkossakaan, koska apua ei tällä menolla enää saa mistään.
Samaan aikaan hallitus laittaa energiaa esitykseen, joka mahdollistaisi alkoholijuomien tilaamisen kotiin. Ookoo. Voisikohan sen energian käyttää johonkin hyödyllisempään ja ennen kaikkea yhteiskunnan hyvinvointia rakentaviin toimiin?
Millä, taas kerran, logiikalla ajatellaan, että mahdollisuus alkoholijuomien kotiinkuljetukseen rakentaisi kenenkään hyvinvointia?
Työskentelen tällä hetkellä mielenterveys- ja päihdepalveluissa, joka tietysti on omanlaisensa kupla. Olen työskennellyt viime vuosina myös mielenterveyskuntoutujien parissa sekä psykiatrialla. Joka paikassa riittämättömät resurssit tulevat vastaan, osastopaikat ovat täynnä ja hoitoonpääsy on äärimmäisen vaikeaa.
Olen työskennellyt myös vapaaehtoisena Sekasin chatissä, joka on 12-29-vuotiaille nuorille suunnattu valtakunnallinen keskustelualusta. Siellä sain, tai jouduin, näkemään konkreettisesti sen, kuinka paljon linjoilla odotti nuoria pitkiäkin aikoja, koska resursseja ei ollut riittävästi. Jotkut eivät yksinkertaisesti päässeet koskaan läpi. Ja tästä on jo pari vuotta aikaa. Tilanne ei takuulla ole tällä hetkellä ainakaan parempi.
Ja ihan vaan nostona tähän väliin, että uutisista saadaan lukea lähes viikottain vakavista väkivaltarikoksista. Veikkaisin, että niissä taustalla vaikuttavat jonkinlaiset päihteet ja / tai mielenterveysongelmat. Alkoholijuomien kotiinkuljetuksen mahdollistaminen tulee takuuvarmasti lisäämään näitä uutisia. Ja vielä toisena nostona THL:n tämän vuoden toukokuussa julkaisemia lukuja siitä, paljonko jo tällä hetkellä Suomessa elää alaikäisiä lapsia perheissä, joissa toisella tai molemmilla vanhemmilla on päihdeongelma. Näitä lapsia on THL:n rekisteritutkimuksen mukaan 89 000 ja merkittävää on, että 60% merkinnöistä liittyy pelkkään alkoholinkäyttöön.
Millä logiikalla ajatellaan esimerkiksi näiden toimien avulla rakennettavan tasapainoista, tasa-arvoista, hyvinvoivaa ja turvallista yhteiskuntaa?